Barefoot Training Benefits

A minimál- és mezítlábas cipőben történő edzés előnyei

A minimál- és mezítlábas cipőben történő edzés előnyei


Bizonyos sportágaknál alapvető tény, hogy mezítláb a legjobb végezni, azonban felvetődik a kérdés, hogy mi történik, ha a többi sportág esetében szeretnénk élvezni a minimál- és mezítlábas cipőben történő edzés előnyeit? Jó hírt mondhatunk ezzel kapcsolatban, ugyanis szinte bármilyen sport esetén sokkal egészségesebb ez a cipőtípus, de természetesen szükség van lábunk “átszoktatására” is.


Aki jógázik, pilatesezik, esetleg bizonyos küzdősportokat űz, már hozzászokott, hogy mezítláb végzi ezeket a sporttevékenységeket. Azonban azt ajánljuk, hogy használd bátran cipőinket futáshoz, edzőtermi edzéshez, fitnesshez és gyakorlatilag szinte bármilyen sporthoz.


Edzés edzőcipőben


Amikor felveszünk egy hagyományos edzőcipőt, akkor lábunk egy erős alátámasztást kap, mely stabilitást ad a lábfejnek, a bokának, valamint megvéd a talaj egyenetlenségétől. Azonban van, amikor a kevesebb több! Ez a lábbeli ugyanis elveszi az izmoktól azt a munkát, amit nekik kellene végezniük, hiszen a stabilitást alapesetben a lábfej izmainak és a lábboltozatnak kellene biztosítania. Az így ellustult izmok nem tartják eléggé a szalagokat, így a lábboltozat megsüllyedhet.


Mik a minimál- és mezítlábas cipőben történő edzés előnyei?


  • Mezítlábas cipőben történő mozgás során a lábfej izmai megerősödnek, erős boltozatrendszer épül fel, és a boka is stabil lesz. Testünk stabilitásáért ugyanis a lábfej és a boka felel, és ha az alapok nem megfelelőek, akkor térd-, gerinc-, derékproblémák jelentkeznek. A mezítlábas edzéskor a lábfej izmai aktívabban kezdenek dolgozni, és mivel a szenzoros érzékelés nem lesz cipővel eltompítva, így az agy könnyebben azonosítja a test helyzetét. 
  • A talp közvetlenül érintkezik a talajjal, így a receptorok azonnal közvetíteni tudják az agy felé az ingereket. Ezáltal egy nagyon aktív láb-agy kapcsolat épül ki, ezért könnyebben tud tanulni a test, például egy táncmozdulatot vagy egy lépéskombinációt.
  • Ha tehát egy olyan mezítlábas cipőben edzel, mint például a Leguano Active, melyet futáshoz is előszeretettel ajánlunk, akkor a tested sokkal tudatosabban végzi a gyakorlatokat. Ezenkívül egy konditermi saját testsúlyos edzés során sokkal keményebbnek fog tűnni ugyanaz a munka, hiszen erősebben kapcsolódnak be egyes izomcsoportok. 
  • Azt is észreveheted, hogy az egyensúlyból való kibillenést is azonnal érzékelni fogod, így ez a készséged is fejlődni fog.
Hogyan kezdj neki a minimál- és mezítlábas cipőben történő edzésnek?
A hangsúly a fokozatosságon van. Kezdd könnyebb gyakorlatokkal, például guggolással, plankkel, és ha ezekben stabil vagy, akkor mehetsz tovább a dinamikusabb edzésformákra. Ne feledd, lábfejednek meg kell erősödnie, és ez nem megy egyik napról a másikra. Hagyj időt magadnak, a kezdeti időben akár speciális talpbetétet is használhatsz.


Fokozatosan szoktasd hozzá lábadat a mezítlábas cipődhöz és ha már úgy érzed, hogy készen állsz elhagyni a talpbetétet, vagy hosszabb, erősebb, dinamikusabb edzést végezni, akkor vesd be magad! Te is tapasztalni fogod a fentieket, miszerint az edzés keményebb lesz, tudatosabb, a lábad megerősödik, az egyensúlyérzéked fejlődik, és elmúlnak a különféle derék-, hát-, csípő-, térdproblémáid is.


Nézz szét a termékeink között, hiszen számos lábbelink kiválóan alkalmas sportolásra. Ha ki is szeretnéd próbálni a minimál- és mezítlábas cipőben történő edzés előnyeit, akkor gyere el üzletünkbe, ahol speciális terepet építettünk számodra, hogy minden helyzetben próbára tehesd termékeinket. Ha bármilyen további kérdésed van, várjuk megkeresésed elérhetőségeinken!
Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.