Foot pain might be easier to fix than you think...

Mit tegyek, ha fáj a talpam közepe?

Mit tegyek, ha fáj a talpam közepe?


Gyakran keresnek fel a vásárlók bennünket azzal a panasszal, miszerint: “fáj a talpam közepe, erre szeretnék megoldást találni”. Ebben az esetben az első, hogy megnyugtatjuk a vevőt, hogy jó helyen jár, már meg is tette az első lépést a probléma megoldása felé. A talpfájdalmak nagy része ugyanis visszavezethető a helytelen kialakítású cipő viselésére, ezáltal egy egészséges, anatómiailag megfelelő lábbelire való átváltással akár teljes mértékben orvosolhatjuk a kialakult rendellenességet.


A láb anatómiája


A lábunk csontokból, izmokból, szalagokból, inakból, ízületekből épül fel, ez a szerkezet teszi lehetővé, hogy talpunk rugalmasan tudjon idomulni a mozgásunkhoz, vagyis a járáshoz, ugráshoz, futáshoz. A mozgás során minden ütődést, a talaj egyenetlenségét a talpnak kell tompítania, ezért látható, hogy mekkora igénybevételnek van kitéve.


Ezt az ütéscsillapítást legnagyobb részben egy rugalmas szalag végzi, mely a sarkunkat köti össze a lábujjakkal. Ennek a szalagnak a neve a talpi bőnye, tudományos nevén fascia. Ha ez a szalag túlzott igénybevételnek van kitéve, esetleg a nem megfelelő lábbeli következtében feszül, rossz pozícióba kerül, akkor begyullad, ami fájdalommal jár.


A talpfájdalom okai


A talpfájdalom egyáltalán nem természetes, és nem kell, hogy beletörődjünk! Minden esetben meg kell találni a kiváltó okokat, és azok megszüntetésére törekedni. Íme, néhány főbb ok a talpfájdalomra:


  • A láb túlterhelése
  • Helytelen cipő viselése
  • Talpi bőnye gyulladása
  • Lúdtalp (hosszanti boltozat süllyedés)
  • Harántboltozat süllyedés
  • Helytelen testtartás

Mit tegyél, ha úgy érzed: fáj a talpam közepe!


A fenti problémák jelentkezése esetén mindenképpen érdemes megpróbálni a cipőváltást, ami az esetek nagy részében eredményesen szünteti meg a talpfájdalmat. A barefoot cipők ugyanis úgy lettek kialakítva, hogy a láb természetes formáját megtartva legjobban imitálják a mezítlábas járást. Ennek következtében a láb ideális állapotban marad, pontosan úgy, mint egy gyermek lába, ezáltal pedig a talp egyetlen része sem lesz túlterhelve, megerőltetve.


Hogyan működik a barefoot cipő?


Ezeknek a lábbeliknek nincs sarkuk. Ez a tény már önmagában számtalan fájdalmat megszüntet, például a talpi bőnye gyulladás már ettől is mérséklődni fog. A következő fontos tulajdonságuk a vékony, rugalmas talp. Ezen sokan csodálkoznak, hiszen egy boltozatsüllyedés esetén az orvosok nagy része merev, vastag lúdtalpbetéteket fog ajánlani. 


Miért jobb egy vékony, lapos és rugalmas talp? Azért, mert így az izmoknak, ízületeknek, szalagoknak dolgozniuk kell, ami által a talp megedződik, újra erős lesz, és képes lesz arra, hogy önmagában megtartsa a haránt- és hosszanti boltozatot, míg egy lúdtalpbetétben tovább gyengül, hiszen a betét elvégzi helyette a feladatot.


A cipők harmadik fontos része a széles lábfejrész, ami teret ad a lábujjaknak, nem szorítja őket egy rendellenes helyzetbe, mint egy átlagos cipő. Így minden egyes lépéskor át tud helyeződni a testsúly a talp teljes felületén, semmi sem lesz rajta túlterhelve vagy eldeformálódva.


A mezítlábas cipő minden évszakban elérhető!


Ha megnézed a választékunkat, akkor láthatod, hogy a szandáltól a téli bakancsig mindenféle barefoot cipőt megtalálhatsz. A Leguano Go Mixed cipőnk egy igazi univerzális modell, amit hordhatsz sportoláshoz, a hétköznapokban, de a szabadidődben is helyt áll. 


Ha téged is gyötör az az érzés, hogy “fáj a talpam közepe”, akkor nincs is más dolgod, mint átnézni cipőinket, és kiválasztani azt, ami legjobban tetszik. Ha személyesen szeretnél próbálni, akkor ellátogathatsz hozzánk székesfehérvári üzletünkbe is, vagy keress bennünket elérhetőségeinken!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.